- Головна сторінка
- Новини, об'яви
- Цікаве і корисне
- Випускникам у допомогу
- Континент предметів
- Шкільні події
- Ми обдаровані!
- Шкільні газети
- Маленький гімназист
- Дружба з м.Оберхаузен
- Весела сторінка
- Ігри

Міхеєва Віолета, 9-Б. Різдвяні традиції в деяких країнах Європи

Різдво Христове – величне церковне свято, яке святкується 25 грудня у католиків і 7 січня у православних християн. Всім нам добре відомі традиції святкування в Україні. Але чи знаєте ви традиції святкування в європейських країнах? Я вирішила розповісти про них, тож переходимо до першої країни в складеному списку, нашої «сусідки» – Польщі.
У Польщі зберегли дух Різдва, тоді як в інших країнах релігійна складова цього свята відійшла на задній план. Під час адвенту (передріздвяний час) в кожному костелі встановлюють шопки (різновид вертепу), по-святковому оздоблюють храм та проводять передріздвяні меси.
Тут є шанс потрапити на Вігілію – урочисту родинну вечерю на Святвечір: поляки пильнують, щоб у такий день ніхто не залишився сам. Перед тим як сісти за стіл із появою першої зірки, господар хати роздає усім облатки (тонкий білий коржик). Кожний має підійти по черзі до всіх присутніх, дозволити відламати шматочок своєї облатки і навпаки, відламати частинку в іншого. При цьому треба сказати кілька добрих слів, обійняти людину і побажати їй щасливого Різдва. Після завершення ритуалу можна з'їсти свою облатку й сідати за стіл. На Святвечір подають 12 пісних страв, серед яких обов'язково є борщ з вушками або грибна зупа (суп – діалектне слово Галичини) , карп, оселедець, вареники, бігос або голубці, кутя, маковий рулет й імбирний пряник.
Далі я розповім про різдвяні традиції в Німеччині. У цій країні популярні адвент-календарі й традиція запалювати 4 свічки у різдвяному вінку впродовж адвенту. Запалюється перша свічка, але їй дають згоріти лише на чверть. За тиждень запалюють дів свічки – ту, що на чверть згоріла й нову. Так роблять аж до Різдва, коли на святковому столі запалюється остання свічка. Будинки та подвір'я німців перетворюються на справжні виставки різдвяного декору. На дверях вішають вінок, а вікна оздоблюють фігурками та підвісками, скло розмальовують, на підвіконні запалюють обов'язково «живу» свічку. Ялинку німці прикрашають пряниками й печивом у вигляді вершників, пташок, зірок, мережив. Під ялинкою подарунки залишає німецький Миколай – дідо Вайхнахтсман.
Останньою країною, про яку я розповім, буде Франція. Тут найбільше уваги приділяється купівлі подарунків й оздобленню осель і вулиць ілюмінацією. Ялинки зазвичай прикрашають білими свічками та червоними стрічками. Первісно їх прикрашали яблуками, поки у 1858 році склодуви не здогадалися замінити їх скляними кульками, які ми бачимо на ялинках і сьогодні. До святкової вечері, що називається «ревейон», подають м'ясо, устриці, запеченого індика, паштет із гусячої печінки, вино і, звичайно, шампанське, а на десерт – торт у формі поліна. Він символізує справжнє поліно, яке колись обносили навколо столу, промовляючи спеціальні слова, а згодом спалювали у печі. Тріски від нього ретельно збирали – вони мали упродовж року оберігати дім від пожеж та витівок диявола.
Ось тепер я можу закінчити свою розповідь про різдвяні традиції. Можливо, колись ви разом із своєю родиною вирушите у передріздвяну подорож Європою! Щасливого Різдва!
Нехай у цьому році ви будете відчувати лише позитивні емоції, нехай всі ваші мрії збудуться!
Міхеєва Віолета, 9-Б кл.
Комментарии |
|